- Ga je eten als je moe, boos of verdrietig bent?
- Heb jij last van eetbuien of een eetverslaving?
- Kun je niet meer stoppen als je eenmaal bent begonnen met snoepen?
- Ben je klaar met alle stress en schuldgevoelens rond eten?
Je bent de grip kwijt
Elke dag neem je je weer voor om nu écht minder te snoepen. Maar als je moe bent… of boos… Of gewoon, als je eindelijk tijd voor jezelf hebt. Je komt steeds meer aan door die eetbuien. Je schaamt je voor je gedrag. Je weet heel goed dat je minder moet snoepen. En je doet er ook echt alles aan. Waarom lukt het dan toch niet?
Hoe zou het zijn….
- Als je ontspant rond eten?
- Als je kiest of je snoept en wanneer je weer stopt?
- Als je klaar bent met Binge Eating of boulimia?
- Als je tevreden met je lichaam bent?
- Als je zorgt voor wat je écht wilt, in plaats van je emoties weg te eten?
- Als je bent wie je werkelijk bent?
- Als je langzaam afvalt en op gewicht blijft?
Eetbuien als symptoom
Hoe komt het toch dat je, met alle moeite die je al gedaan hebt, het emotie-eten maar niet onder controle krijgt? Dat de eetbuien, boulima of Binge Eating Disorder steeds maar terug blijven komen?
Dit komt doordat eetbuien en emotie-eten vaak een symptoom van iets anders zijn. Je gebruikt eten bijvoorbeeld om jezelf te troosten of verdoven. Omdat je gefrustreerd bent over iets op je werk. Of omdat je jezelf steeds voorbij loopt. Vandaar dat jouw pogingen om minder te eten niet werken. Het lijkt misschien alsof minder snoepen je probleem oplost. Maar omdat je de werkelijke oorzaak niet aanpakt, werkt het niet. Frustrerend!
De werkelijke vraag is hoe je de onderliggende problemen en behoeften oplost:
- Wat is je werkelijke behoefte?
- Welke emoties willen gevoeld worden?
- Hoe kunt je assertiever worden?
- Hoe kun je liefde en waardering van anderen toelaten?
- Hoe kun je werkelijk voor jezelf zorgen?
Door deze onderliggende behoeften te vervullen, hoef je jezelf niet meer te troosten of verdoven met eten.
"Ik heb lang getwijfeld voordat ik me bij Titia aanmeldde. Ik had al zoveel diëten gedaan. Waarom zou dit wel werken? Wat me over de drempel hielp was dat het hier om therapie ging. Diëten werken niet bij Binge Eating en boulimia. Dit misschien dan wel?
Ik ben er nu heel blij om. Toen ik begon, had ik 's avonds altijd eetbuien. Ik had hier zo’n hekel aan. Ik at de hele dag gezond, en nam me voor om nu eens niet te snoepen. Maar als de kinderen op bed lagen. Als ik tijd voor mezelf had… Het begon met een koekje. Een koekje moet kunnen, toch? Alleen bleef het niet bij een koekje. Het werd de rol, en daarna een plak chocolade. Achteraf voelde ik me dan zo dom. Dit wist ik toch. Waarom kon ik nou niet gewoon stoppen met snoepen? En toch deed ik het bijna elke dag.
Ik vond het heel spannend om bij Titia over m’n eetprobleem te praten. Het voelt ook zo stom. Gelukkig begreep Titia goed waar ik het over had. Ze vertelde dat ik niet de enige was en dat ze meer mensen zoals ik had geholpen. Dat gaf me moed.
Ik leerde hoe ik minder streng voor mezelf kon zijn. Ik was bang dat ik dan nog meer zou gaan snoepen. Dat was niet zo. Doordat ik leerde over Mindful eten, ging ik juist minder eten. Ik had minder stress en was tevredener met mezelf en m’n lichaam. Ik val nu langzaam af.
En ik heb geleerd dat ik mag voelen. Vroeger thuis mocht ik dat niet. Ik laat nu beter zien wie ik ben. Ik zeg het als ik iets wil. Vroeger cijferde ik mezelf weg. Ik weet nu dat ik er ook mag zijn.
Al met al ben ik dolblij dat ik de BED heb overwonnen. Als ik dit eerder had geweten..."
Tanja, Zandvoort
Zelf 25 kilo afgevallen
Ikzelf ben 15 jaar geleden 25 kilo afgevallen en ik ben nog steeds op gewicht. Tijdens het afvallen koos ik heel bewust voor lekker en leuk. Ik zorgde goed voor mezelf, ook emotioneel. Ik ben ervan overtuigd dat ik door die keuze nu nog steeds op gewicht ben.
Ik heb toen ervaren wat ik als coach al wist: eten gaat over veel meer dan alleen gezond en slank.
- Eten gaat over je behoeften.
- Eten gaat over beloning.
- Eten gaat over voor jezelf zorgen.
- En eten is gewoon lekker en gezellig!
De meeste diëten gaan hieraan voorbij. Geen wonder dat ze niet werken. En zeker niet als het om emotie-eten, BED of boulimia gaat. Eetbuien hebben immers een emotionele oorzaak.
Een dieet werkt daar niet voor. Coaching en therapie wel.
Dit wil ik delen!
Ik besloot dat ik mijn inzichten en ervaring wilde delen. Er zijn immers zo veel mensen die worstelen met eetbuien. Er zijn zoveel mensen die hun eetstoornis willen overwinnen. Hoe mooi is het om hen te helpen om eindelijk een ontspannen relatie met eten te krijgen? Om de onderliggende oorzaken op te lossen? Om lekker te kunnen snoepen én weer te kunnen stoppen? Om de behoeften die onder de eetverslaving liggen te vervullen? Om eindelijk jezelf te zijn?
Stoppen met emotie-eten is heel goed mogelijk
Ik heb hiervoor speciaal deze behandeling ontwikkeld. In deze individuele therapie sluit ik volledig op jouw behoeften aan. Samen onderzoeken we welke hulp jij nodig hebt om je eetbuien te beëindigen. Om weer lekker ontspannen te kunnen eten en genieten. En om de behoeften onder het emotie-eten te bevredigen.
Ik kan het werk niet voor jou doen. Ik kan je wel hulp en steun bieden zodat jij de stappen kan zetten die jij nodig hebt. Ik kan je wel veiligheid en begrip bieden, zodat je je vrij voelt om het óók te bespreken als het niet lukt. En dan kunnen we er samen oplossingen voor vinden.
In deze therapie
- Krijg je inzicht in je eetpatroon en je emoties
- Leer je hoe je minder snoept door meer te genieten
- Leer je hoe stress rond eten en snoepen niet meer nodig is
- Val je langzaam af, met een leuk en lekker eetpatroon
- Leer je welke behoeften er onder je eetstoornis schuil gaan
- Leer je hoe je in het dagelijks leven werkelijk voor je eigen behoeften zorgt.
- Leer je dat je mag zijn wie je bent. Met al je wensen, behoeften, emoties, goede én minder goede kanten.
Opzet van de behandeling
We beginnen met een gratis kennismaking. In dit gesprek kun je kijken of je bij mij op de juiste plek bent. Samen kijken we wat jouw hulpvraag is en hoe deze behandeling je kan helpen. Pas als we beiden tevreden zijn, maken we vervolgafspraken.
Na de intake vraag ik je om een week lang een emotie-eetdagboek bij te houden. Met dit dagboek kunnen we zien op welke momenten jij gaat overeten en hoe je je dan voelt. We kunnen dus patronen ontdekken.
Aan de hand van het eetdagboek en jouw eigen eetvoorkeuren ontwikkelen we samen een gezond en regelmatig eetpatroon dat bij jou past.
De tweede fase is wat ik het 'praktisch psychologisch niveau' noem. Hier onderzoeken we jouw gedrag en overtruigingen rond eten. Je krijgt praktische informatie en handvatten waarmee je een meer ontspannen relatie met eten kunt ontwikkelen.
Voor sommige mensen is deze coaching voldoende om hun eetbuien te beëindigen en langzaam af te vallen. Zij kunnen het traject na deze fase beéindigen.
Leren je werkelijke behoeften te bevredigen
Wanneer jouw eetstoornis wordt veroorzaakt doordat je je werkelijke behoeften niet vervult, of doordat je emoties wegeet, is nog een derde fase nodig. Mogelijk is er bij jou dan sprake van boulimia of Binge Eating Disorder.
In deze derde fase gaat het over jou, je emoties, je eigenwaarde en je dagelijks leven. Zorg je goed voor jezelf? Mag jij belangrijk zijn? Mag je voelen?
En zo niet, wat heb jij dan nodig om dit te ontwikkelen?
In deze fase werken we dus echt therapeutisch. Het gaat over het vergroten van eigenwaarde. Over van jezelf houden. Over de vraag hoe je jij leven kunt verbeteren zodat ook jij tot je recht komt. Zodat je een goed gevoel niet meer uit eten hoeft te halen.....
Dit traject is voor jou niet geschikt als...
Hoe graag ik ook zou willen; ik kan niet iedereen helpen. Eetbuicoaching is niet geschikt voor jou als:
- Je jonger dan 18 bent. Ik ben namelijk opgeleid om volwassenen te begeleiden.
- Je ernstig ondergewicht of anorexia hebt.
Ook bij anorexia kun je eetbuien hebben. Toch kan ik je dat geval niet begeleiden omdat anorexia tot gevaarlijk ondergewicht kan leiden en ik je geen medische hulp kan bieden. Als je anorexia of ondergewicht hebt, adviseer ik je om zo snel mogelijk naar je huisarts te gaan en een verwijzing naar een specialistische zorg voor eetstoornissen te vragen. - Je heel snel wilt afvallen.
De ervaring leert dat je na het streng dieet meer aankomt dan je was afgevallen. Uiteindelijk ben je dus slechter af. En ik ben niet bereid om je te helpen bij iets dat schadelijk voor je is. Hoe aantrekkelijk dat op korte termijn ook voor je lijkt.
En wanneer je diabetes of hartklachten hebt, of zwanger bent, dan kan ik je alleen begeleiden in samenwerking met een huisarts, praktijkondersteuner of diëtiste. Deze deskundige begeleidt je dan op medisch vlak, en ik biedt je thereapie bij het beëindigen van je eetbuien.
NU: gratis kennismaking
Het kan best spannend zijn om hulp te zoeken. Klikt het? Begrijpt ze écht waar het om gaat?
Ik wil graag dat jij zeker weet dat je bij mij aan het juist adres bent. Daarom bied ik de kennismaking nu gratis aan. Normaal kost deze € 95,-
In dit kennismakingsgesprek onderzoeken we samen waar jij mee worstelt en wat ik jou kan bieden. Pas als het klikt, starten we het traject.
Direct van start
Na aanmelding maken we direct een afspraak voor kennismaking. Vaak kan dat al binnen een week.
Na de intake houd je gedurende een week een zogenaamd emotie eetdagboek bij. Het eerste coachinggesprek kan al twee dagen nadat ik dit heb ontvangen.
Dat betekent dat je traject lekker snel van start kan. Geen onnodige wachttijden!
Je hoeft niet te blijven zitten met eetbuien. Meld je nu aan voor een gratis kennismakingsgesprek.
"Vanaf mijn pubertijd last van eetbuien en altijd een schommelend gewicht. Bijna ieder dieet geprobeerd: afvallen en daarna weer bijkomen. Titia was mijn laatste hoop: eigenlijk geloofde ik niet dat ik van mijn eetbuien af zou kunnen komen.
Dat is dus wèl gelukt. Titia leert je eet- en denkpatronen te veranderen. Titia geeft goed inzicht, is resultaat gericht en geeft je tools om problemen aan te pakken. Zo’n 10 sessies in 1 jaar heeft voor veel positieve verandering gezorgd. De eetbuien heb ik achter mij gelaten. Had dit niet durven dromen!"
Annemieke, Castricum
Wat kun je verwachten?
- Gratis en vrijblijvende kennismaking. In dit gesprek kijk je of deze therapie voor jou de juiste is. Pas als jij hiervan overtuigd bent, maken we vervolgafspraken voor de begeleiding.
- Je houdt een week lang een emotie-dagboek bij. Hiermee kunnen we zien wat de relatie tussen je emoties en je eetbuien is.
- We ontwikkelen samen een gezond en regelmatig eetpatroon dat bij jou en jouw leven past
- Je leert welke overtuigingen en gedrag je belemmeren om van eten te genieten
- Je leert Mindful eten
- Je leert je werkelijke behoeften te bevredigen en goed voor jezelf te zorgen. Eten hoeft je geen troost meer te bieden
- Kosten: € 90,- per gesprek van een uur
- Om tot een goed resultaat te komen, zijn minimaal 8 gesprekken nodig. De meeste trajecten duren langer, omdat er tijd nodig is om te ontdekken welke emoties er onder je eetbuien zitten en wat je werkelijke behoeften zijn.
Vergoeding uit de aanvullende zorgverzekering
Ik ben aangesloten bij het NVPA, beroepsvereniging voor gespecialiseerd psychosociaal therapeuten en de overkoepelende vereniging RBCZ. Veel aanvullende ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de kosten. Dit gaat niet ten laste van je eigen risico. Klik hier voor jouw mogelijkheden of informeer bij je eigen ziektekostenverzekeraar of deze psychosociale therapie vanuit de NVPA vergoed.
Met hulp kan jij het ook. Meld je nu aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Live in mijn praktijk in Haarlem of vanuit het hele land via videobellen
Tijdens de Coronacrisis ontdekte ik hoe goed videobellen werkt. Sindsdien begeleid ik mensen uit heel Nederland en soms uit België.
En met succes! Videocoaching blijkt effectief en prettig.
En als je in de buurt van Haarlem woont, ben je van harte welkom in mijn praktijk. Je kunt voor de deur gratis parkeren.
Het maakt niet uit...
of je al eerder allerlei diëten hebt gedaan. Juist dan ben je bij mij aan het juiste adres. Doordat ik een andere aanpak heb, kun je nu wel grip op je eetverslaving krijgen.
"De sessies met Titia hebben bij mij echt voor verandering gezorgd. Ik heb voorheen wel andere vormen van therapie, gesprekken, diëten en andere cursussen geprobeerd maar dit keer is er fundamenteel wat veranderd. Ik had moeite met een balans vinden in mijn leven op allerlei gebieden, wat ook zijn weerslag had op mijn eetpatroon.
Door bij Titia ‘in behandeling’ te gaan ben ik stabieler geworden en neem ik meer verantwoordelijkheid voor mijn leven. Ik voel mij zelfverzekerder en rustiger van binnen. Hierdoor eet ik gezonder en blijf ik dichterbij mijzelf.
Titia is betrouwbaar, doortastend, kundig en professioneel. Ze heeft wetenschappelijke kennis en ze gebruikt haar eigen ervaringen, wat een binding geeft.
Ik heb Eetbuicoaching.nl aangeraden aan anderen en zal dit ook zeker blijven doen."
Maike, Haarlem
Maak een einde aan je eetbuien
Het is nu het moment om echt een einde aan je eetprobleem te maken. Met hulp kun jij het! Het kennismakingsgesprek kost normaal € 95,- maar bied ik nu gratis aan. Maak nu een afspraak!
Ik hoop je snel te ontmoeten. Als je nog vragen hebt, stel deze gerust via:
Met vriendelijke groet,
Titia Bakker
"Titia heeft me ontzettend geholpen. Ik ga nu ontspannen met eten om. Vroeger was ik chagrijnig als ik op dieet was. Nu voel ik me goed. Ik eet lekkere dingen en neem een dropje of chocolaatje als ik daar zin in heb. De grote eetbuien zijn verdwenen. Ook op andere vlakken in mijn leven voel ik me beter."
Monique, Haarlem
"Verder wilde ik nog zeggen dat ik je zeer dankbaar ben voor de afgelopen maanden. Mijn zelfbeeld is een stuk beter en ik kijk ook meer tevreden naar wat ik zie in de spiegel. Ik ben me meer bewust van wat ik wel/niet eet en vooral de emotie erbij. Mede door jou heb ik het gevoel dat ik een weg ingeslagen ben waar ik mijn eigen geluk aan het opzoeken ben en dat voelt fijn en als een soort opluchting."
Sonia, Haarlem
"De stoute schoenen aangetrokken en toegegeven dat ik een Emo-eter ben. Zeer snel een afspraak gemaakt. Titia komt niet alleen sympathiek over, maar is ook zeer gedreven om je te helpen. Geen passief dieet volgen, maar gericht met je bezig zijn. Tot de kern van je probleem komen en je dan stap voor stap op het goede pad leiden. Kortom het heeft mij een boost gegeven."
Hans, Haarlem