Suzanne snapt het niet. Het afgelopen jaar waren haar eetbuien eindelijk minder. Als vanzelf had ze grip op haar eten. Kon ze af en toe iets lekkers nemen zonder meteen door te schieten naar een eetbui. Wat een opluchting.
En juist nu het leven weer leuk en gezellig wordt….. Slaan de eetbuien weer toe. Hoe kan dat nou?
Het hectische leven is weer terug
Suzanne heeft het een stuk drukker nu alles weer open is. En ze heeft zelf niet door hoeveel intensiever haar leven nu is. Ze reist weer naar het werk waardoor langere dagen maakt. Op het werk klikt het niet met een collega. En nu de sportscholen en restaurants weer open zijn, is ze een paar avonden per week op pad. Hartstikke leuk en gezellig, maar wel intensief.
Onbewust vindt ze haar drukke agenda best vermoeiend. Ongemerkt bouwt ze stress op. Op het werk kost het haar energie om haar ergernis over haar collega in te slikken en aardig te doen. En ze is constant aan het plannen. ‘Nu dit, straks dat.’ ‘Opschieten want….’
Eigenlijk heeft ze ook behoefte aan even ‘niets’.
Aan rustig op de bank. Voor zich uitstaren met een kopje thee. Of om ontspannen te koken. Of lekker te knutselen.
Tijdens de gedwongen rust van de lockdown ging dit vanzelf. Het leven was saai, maar ook rustig, overzichtelijk en stabiel. Ze had tijd om dingen in een rustig tempo te doen en even ‘niets’ te doen. Om even op te laden. Nu is de oude hectiek weer terug. Ze moet nu moeite doen om rust in te bouwen.
Suzanne is, net als veel emotie-eters, een zogenaamde stress-eter.
Ze bouwt gedurende de dag stress op door alle drukte en hectiek. Doordat ze steeds deadlines wil halen. Doordat ze aan alle verwachtingen van anderen wil voldoen. Doordat ze haar irritatie over haar collega inslikt en steeds aardig en constructief wil zijn. Door steeds maar door te gaan omdat dit nu eenmaal zo hoort.
Ze voelt deze stress niet bewust. Deze lijkt immers normaal in onze hectische maatschappij. Maar ze heeft wel behoefte om die stress te ontladen.
En dat doet ze ’s avonds via eetbuien. Dan heeft ze eindelijk tijd voor zichzelf en kan ze zich ontspannen. ‘Nu ik! Koekjes en chocolade zijn dan onweerstaanbaar.
Door haar stress te verminderen, nemen haar eetbuien ook af
Omdat de oorzaak van Suzanne’s teruggekeerde eetbuien in stress zit, gaan we daar mee aan de slag. Suzanne leert te herkennen wanneer ze een klus of activiteit eigenlijk niet wil doen. Ze leert hoe ze op een duidelijke en vriendelijke manier ‘nee’ kan zeggen. Ze ontdekt dat ze oplaadt door even ‘niets’ te doen met een kopje thee of lekker te rommelen in huis. En ze leert hoe ze ook bij die lastige collega voor zichzelf opkomt.
Langzaam aan vermindert Suzanne’s stress en komt ze in balans. Ze voelt zich vrolijker, licht en ontspannen.
Haar eetbuien doven uit. Ze zorgt nu werkelijk voor zichzelf en heeft de eetbuien niet meer nodig om haar stress te ontladen.
Eén koekje nemen lukt weer
Ze kan nu lekker ontspannen rond eten. Kiezen om een koekje of chocolaatje te nemen. En daarna ook weer stoppen. Eindelijk rust in d’r hoofd. Eindelijk die frustratie van eetbuien kwijt.
En hoe is het bij jouw eetbuien?
Herken jij je in Suzanne? Verdwenen jouw eetbuien tijdens de lockdown en zijn ze nu opeens weer terug? Dan is het goed mogelijk dat jouw probleem zit in extra drukte of ‘gedoe’ nu het hectische leven weer is teruggekeerd. Dit geeft stress die je mogelijk ontlaadt via eetbuien.
Maar het kan ook zijn dat jouw eetbuien een heel andere oorzaak hebben. Er zijn veel verschillende bronnen en oorzaken van emotie-eten. En elke oorzaak en persoon vragen weer om hun eigen oplossingen.
Ontdek de oorzaak van jouw eetbuien in een gratis inspiratiegesprek
Benieuwd wat jou kan helpen in jouw strijd tegen eetbuien? Maak dan een afspraak voor een gratis inspiratiegesprek. In dit telefoongesprek onderzoek ik samen met jou de diepere oorzaak van jouw eetbuien en geef ik je drie concrete tips die jou helpen om grip op je eetbuien te krijgen.
Ook voor jou is een leven zonder eetbuien mogelijk. Maak nu een afspraak voor een gratis inspiratiesessie.
Ik help je graag.
{modal url="bestel-e-boek" open="1" id="ibook" delay="3000"}{/modal}