Tja, daar zit je dan. Je hebt drie chocoladeletters en een speculaaspop van de Sint gekregen. Wat doe je daarmee! Je kent jezelf goed genoeg. Voor je het weet heb je het allemaal opgegeten. Veel meer en veel sneller dan je had gewild. En voel je je weer schuldig. Dit scenario ken je maar al te goed. Zo was het vorig jaar, en het jaar daarvoor…. Kan het nu niet anders?
Ja! Gelukkig kan het ook anders.
Het mooiste is als je de letters en speculaas beetje bij beetje op kunt eten.
Eén stukje per keer. Je gaat er elke keer lekker voor zitten en staat jezelf toe om er volop van te genieten. Met één stukje ben je helemaal voldaan. Je doet op die manier wel een paar weken met je lekkernijen. Hoe fijn is dat?
Heerlijk toch! Dat is wat je wilt!
Maar ja, als je dat kon dan las je deze blog niet.
Ik weet het. ‘Gewoon’ een kleine portie nemen is niet voor iedereen even makkelijk. Frustrerend. Want dat is waarschijnlijk wel wat je graag wilt. En het kan ook, door bewust te eten. Maar daarover een andere keer meer.
Voor nu: wat kan jij doen om de verleiding van al dat lekkers te verminderen?
Daar zijn een aantal mogelijkheden voor. Wat werkt, verschilt per persoon. Kies dus wat voor jou het prettigst voelt en wat het best bij jouw situatie past. En als de ene strategie niet lukt, kun je daarna een andere proberen.
Vries de letters in.
Hiervoor breek je de letters eerst in stukjes, en vries je ze per portie in. Elke keer dat je chocolade wilt, ontdooi je een stukje. En hier kun je lekker van genieten zonder dat je bang hoeft te zijn dat je daarna weer doorschiet.
Eet twee nootjes na het snoepen
Ik houd na het snoepen altijd een zoete smaak in mijn mond. En die smaak zet me aan om opnieuw te gaan snoepen. Ik heb ontdekt dat twee nootjes die zoete smaak uit mijn mond halen, en dat het mijn lekkere trek stilt.
Let wel op: beperk je echt tot twee nootjes. Niet meer, want er zitten veel calorieën in noten. Als je nu denkt: “Maar twee nootjes? Is ze gek geworden?” dan is dit misschien niet de beste strategie voor jou.
Neem het mee naar je werk
Gewoon gezellig op de balie zetten of uitdelen! Dan ben jij die verleiding thuis kwijt!
Geef het weg
Aan je partner, aan je kinderen, aan je buurvrouw. Ook hier: dan ben jij die verleiding kwijt!
Verstop het achterin de kast, op zolder, in de auto van je man, …
Dit is een voorbeeld van nudging. Je zorgt ervoor dat de verleidingen uit het oog zijn, en dat je er iets meer moeite voor moet doen. Dit blijkt te werken. Als pepernoten binnen handbereik staan, eten we er al veel meer van dan wanneer ze een meter weg staan. Ook in huis werkt het zo. We pakken meestal het eerste dat we zien als we de kast opendoen. Uit het zicht en achterin de kast dus, die chocolade en speculaas!
Gooi het weg
Deze tip wekt vaak weerstand op. Je gaat toch geen eten weggooien?
Nee, in principe niet. En deze optie komt ook alleen in beeld als alle andere oplossingen voor jou niet werken.
En toch ken ik mensen die de verleidingen liever weggooien. Omdat ze weten dat ze anders echt voor de bijl gaan. En dat willen ze niet!
Welke optie past jou het beste?
Nu ben ik benieuwd. Welke optie past jou het beste? Hoe ga je hem precies toepassen? Wees specifiek. Want dan ga je het daadwerkelijk toepassen.
Worstel jij regelmatig met alle verleidingen?
En droom jij ervan om het bij één stukje chocolade of speculaas te kunnen laten? En dat je dan ook echt tevreden bent?
Nieuwe training vanaf 13 januari 2020
Beide onderwerpen komen uitgebreid aan bod in de training ‘Afvallen? Emotie-eten? Wees aardig voor jezelf! In deze groep ontwikkel je in de eerste weken een lekker en gezond eetpatroon dat goed bij jou past. In de tweede helft van de training komen psychologie, gedrag en emoties aan bod. Je krijgt inzicht in je eigen eetgedrag en leert wat jij nodig hebt om jouw relatie met eten te veranderen. Het resultaat is dat je langzaam afvalt, op een manier die bij jou past.
De nieuwe groep gaat op maandag 13 januari van start. Schrijf je snel in.
Als je je voor 8 december 2019 inschrijft krijg je een Sinterklaaskorting van maar liefst € 50,-. Gebruik hiervoor code Sint2019 op het inschrijfformulier.